Search
Filters
You have no items in your shopping cart.

Macedonië

Wijnland Macedonië

 

Het land Republiek Noord-Macedonië ligt in het midden van de Balkan in Zuidoost-Europa. Dit land is omgrenst met de buurlanden van noord naar zuid: Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. 

 

Wijn is één van de symbolen van Macedonië. Wijnen maken dateert vanuit de oudheid. Er zijn wijnstokken gevonden die 4.000 jaar terug gaan. Niet alleen Macedonië, ook andere Balkan landen zoals Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Wellicht wel verrassend, maar de Balkan heeft een zeer oude wijnhistorie. 

 

Macedonië is een van Europa’s laatste onontdekte wijnland. 

 De Republiek Noord-Macedonië blijft een van Europa's laatste onontdekte wijnlanden: een natuurlijk paradijs van wijngaarden, bergen, meren en rivieren, waar het leven verhuist naar een ander ritme, te midden van de uitgestrekte grandeur van rijke historisch ruïnes en idyllische dorpen die vrijwel onveranderd zijn gebleven over de eeuwen heen.

Wijn is een van de symbolen van het Macedonische land. Het geheim van de smaak van de Macedonische wijnen zit in de zon, die in centraal Macedonië, bij draagt aan de smaak van elle druivenpitten. Hoewel Macedonische wijnen voor veel mensen nieuw zou kunnen zijn, is de wijn niet helemaal nieuw voor Macedonië. Het land ligt in het midden van de Balkan en het maken van wijnen dateert van uit de oudheid. In dit gebied zijn wijnstok gevonden die 4000 jaar terug gaan.

In de eind jaren '90 is de Macedonische wijnindustrie een decennium van intensieve ontwikkelingen in de druiventeelt en het maken van nieuwe wijngaarden onder gaan, oude geherstructureerd, en toonaangevende producenten en wijnmakers zijn toegewijd om Macedonië op de internationale wijnkaart te zetten.

Macedonië heeft 24.000 hectare aan wijngaarden. Macedonische wijnhuizen produceren jaarlijks ongeveer 236.000 ton druiven, wat neerkomt op 220 miljoen liter wijn. Hiermee staat het land op de 25e plaats in de wereld. Slechts 5% van de Macedonische wijnproductie wordt gebruikt voor binnenlandse consumptie. De productie van druiven en wijn is een van de belangrijkste agrarische exportproducten van Macedonië. Het is de belangrijkste vorm van inkomsten voor 15.000 huishoudens. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de wijnproductie en techniek. Het resultaat is een bloeiende industrie. Macedonië heeft de ideale combinatie van een oude wijncultuur in combinatie met moderne technieken.

Klimaat
Macedonië ligt tussen de 40° en 43° breedtegraad, in dezelfde klimaatzone (C2) als de Côtes du Rhône, Rioja en Toscane. Hiermee hebben ze een ideale bodemgesteldheid voor de wijnbouw. De intense aroma van de Macedonische wijnen is het resultaat van de gecombineerde invloed van de Middellandse Zee en continentaal klimaat, met warme zomerdagen en koelere nachten. Het naburige gebergte schermt het land af van koude lucht uit het noorden. Een lang rijpingsproces van de druiven concentreert de suiker en zuren in de druiven, waardoor het rijke kleuren en complexe aroma’s in de wijn geeft.

Wijnregio’s
Macedonië ligt in het centrum van de zuidelijke Balkan, ten noorden van Griekenland, ten oosten van Albanië en ten westen van Bulgarije. Macedonië is een land met veel mineralen, rivieren en bergen en dus een mogelijk grote diversiteit aan terroir. Terroir is dat men in de wijn ‘de bodem’ kan proeven. Dit is de eerste eigenschap van goede wijn. Macedonië heeft drie belangrijke wijnregio’s die weer verdeeld zijn in 16 streken. Deze wijnstreken worden gekenmerkt door verschillende productieomstandigheden en door andere intensiteit van de productie.

Pelagonia-Polog: bevindt zich in het westen aan de grens met Albanië. Dit wijngebied is gelegen op de hoogvlakten en kleinere heuvels van Pelagonia en Polog (600 à 800 meter hoogte). Pelagonia bevindt zich rond het meer van Ohrid, waar het toerisme weer volop in opkomst is. Er zijn vochtige winters en warme droge zomers. Deze regio wordt gekenmerkt door hoge temperatuurverschillen. De hoogste temperatuur is 41,2°C en het minimum -30,4°C. Hier komt 13% van de wijnproductie vandaan. 

 

Povardarie: ligt in het centrum van het land, in het dal van de rivier Vardar. De belangrijkste steden zijn Skopje, Negotino en Kavadarci. Het is een gebied met hete zomers en een lange herfst. Dankzij de koele wind wordt het dal in de nachten verkoeld waardoor de druiven niet verschrompelen. De winters zijn zacht. Een ideaal klimaat voor de verbouw van druiven. 83% van de Macedonische wijnproductie vindt hier plaats. Hiermee is het kwantitatief en kwalitatief het belangrijkste wijngebied van Macedonië.

 

Pchinja-Osogovo: ligt in Oost-Macedonië tegen Bulgarije aan. Dit is het meest bergachtige gebied. Het gematigde continentaal klimaat is frisser dan de twee andere gebieden. Maar ook hier zijn grote temperatuurverschillen. Er kan laat in het voorjaar en vroeg in de herfst al vorst voorkomen. In deze regio valt de meeste neerslag, zo´n 656 mm per vierkante meter. De wijnbouw is hier beperkt en vaak kleinschalig. Hier wordt 4% van de Macedonische wijn geproduceerd.  

top