Zoeken
Filters
De tas is leeg :(

Een druif van mysterieuze oorsprong, met een nadruk op muskaat en heerlijke geur die niemand onverschillig laat. De naam zelf, wierook, betekent een sterke, intense geur van tijm. Temjanika-wijn schildert eenvoudig je dag met de vrolijke kleuren van bloemen en fruit. De druif zou afkomstig zijn uit het Midden-Oosten en het kan onder veel synoniemen worden weergegeven, afhankelijk van de plaats waar het wordt gecultiveerd.

Deze variëteit vertegenwoordigt een van de oudste en uiteindelijk wijdversprijde variëteiten ter wereld. De primaire naam volgens OIV is de Muscat Blanc a Petit Grains. In Macedonië is de druif vooral te vinden in het wijndistrict Tikves, waar het gedurende een langere periode afzonderlijk in wijnstokken is geteeld; toch zijn er de laatste tijd nieuwe wijngaardplantages, aangezien deze variëteit zeer gewild is vanwege de belangstelling die wordt getoond voor de productie van muskaatwijnen.

Temjanika is een variëteit die een warm klimaat vereist, Temjanika heeft een gemiddelde opbrengst en de druiven hebben een dikke huid zijn middelgroot met een geelgroene schil en wat op roestplekken lijkt aan de zonnige kant van de tros. De trossen zijn gecomprimeerd, middelgroot met een cilindrisch-conische vorm. Het sap is kleurloos en heeft een intens muskaataroma. Er bestaat ook donkere Temjanika die zeer zeldzaam en van uitzonderlijke kwaliteit is. Onder de klimatologische omstandigheden van het wijndistrict Tikves rijpt de druif eind augustus of begin september en produceert het droge, halfdroge en dessertmuskaatwijnen van hoge kwaliteit.

De Macedonische Temjanika heeft een intens geel-gouden kleur met nuances van groen en zeer complexe geuren. De belangrijkste aroma's zijn die van Muscat en zijn pittig fruitgeuren van perzik, abrikoos, droge pruim en sinaasappel domineren in het begin, terwijl de smaak van basilicum en wierook later volgen.

De Temjanika-wijn wordt geserveerd bij een temperatuur van 10-12 graden en kan worden geconsumeerd met licht voedsel, wit vlees, zeevruchten en asperges. Met een lange en droge herfst kunnen de druiven in perfecte conditie worden gehouden om langer aan de wijnstok te blijven hangen en om zodoende meer suiker te kunnen absorberen. Dit kan later worden omgezet in droge druiven voor de productie van natuurlijke dessertwijnen met een hoog alcoholpercentage.

Als Grid List
Filter op
Display per page

Tikveš Temjanika Special Selection

Droge witte wijn - bloemig
€11,50 Incl Btw

Popova Kula Temjanika Aristokrat

Droge Witte Wijn - Bloemig
€10,00 Incl Btw

Dalvina Godsin Temjanika

Semi droge witte wijn - Bloemig - Fruitig
€13,50 Incl Btw

Kamnik - Temjanika single vineyard

Droge witte wijn - Bloemig - Fruitig - Kruidig
€16,75 Incl Btw

Popov Temjanika Smolnik

Droge witte wijn - Intens, fruitig, fris, bloemig
€11,00 Incl Btw

Stobi Macedonian Royal Reserve Temjanika

Semi zoete wijn - Bloemig
€6,95 Incl Btw
Filter by
Verkoper
top