Kroatische wijn is bij de meeste mensen nog onbekend. De vraag die veel mensen stellen is; ‘Kroatië, wordt daar wijn gemaakt?’. Jazeker! Sterker nog, het is één van de oudste wijngebieden ter wereld. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk.
Kroatische wijn is enorm in opkomst. In New York zetten toprestaurants mooie wijnen op de kaart uit Istrië, Slavonië en Dalmatië. Japanners en Koreanen zijn gek op alles wat met dit prachtige mediterrane land te maken heeft. En nu begint West-Europa de kwaliteit van de karakterwijnen uit Kroatië te erkennen. Ook in Nederland en België zijn top-sommeliers en wijnschrijvers inmiddels overtuigd van de kwaliteit van Kroatische wijn. Ben jij ook al overtuigd?
Kroatië is een land van wijngaarden. Er zijn meer dan 300 geografisch afgebakende wijndistricten. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden (Kontinetalna) en de Adriatische kuststrook (Primorska).
De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Aan de Adriatische kust is het droog en 's zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geproduceerd worden. De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen (Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina) en noord-oosten (Slavonië en Dunav). In de binnenlanden bestaat de productie vooral uit witte wijn. |