Zoeken
Filters
De tas is leeg :(

Asperges met Venec Koria Temjanika

Asperges met Venec Koria Temjanika

Geen lente zonder "Asperges”. De lente is een mooie periode in het jaar waarin de zon weer vaker schijnt, alles weer in bloei komt, het warmer weer wordt en daardoor steeds aangenamer is om buiten te zijn. Voorkort ging dit gepaard met ons sociale leven dat dan van binnen naar buiten verschoof maar in deze vreemde tijden met het Covid 19 virus is dat nu een heel stuk minder. Wij zijn bijna altijd thuis waar wij het zo gezellig en aangenaam mogelijk proberen te maken. Één van de dingen waar ik altijd van genoot in de Lente was het samen met mijn moeder klaarmaken van Asperges en daarna natuurlijk het smikkelen en smullen hiervan. 

Een uitstekende wijn voor bij deze asperges is gemaakt van de Temjanika druif. Nieuw in ons assortiment is de Koria - Temjanika gemaakt door het wijnhuis Venec. Alles wat ik van Temjanika verwacht komt terug in deze wijn met zijn heldere groen, gele kleur en aroma's van bloemen, honing en steenfruit. Een frisse, groene wijn en door dit groenige karakter leek het mij interessantom voor de gelegenheid ook groene asperges te gebruiken naast de traditioneel witte. Het resultaat mag er zijn wat genoeg reden is om over naar huis toe te schrijven. ;)

 

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 8 a 10 witte asperges
 • 1 bosje groene asperges
 • 1 pakje dunnen ham 
 • 4 eieren
 • 500 gr krieltjes met schil (rode schil)
 • bloem
 • 1 groente bouillontablet
 • 1 bosje platte peterselie
 • roomboter   

Bereiding:

 1. Schil de witte asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. De groene asperges hoeven alleen ongeveer 2 cm aan het einde afgesneden te worden 

 2. Was de krieltjes en halveer deze, eventueel kunnen grotere stukken in drieën gesneden worden.
 3. Leg de krieltjes op de bodem van de stoompan en laat ze 10 min stomen.

 4. Voor de saus pak je een steelpan en smelt hierin een klont(je) boter naar smaak en laat dit smelten voor dat het bruin wordt roer je met een garde hier beetje bij beetje bloem doorheen tot dat het voller begint te worden. Onder tussen los je het groente tablet op in een klein beetje kokend water en voeg dit aan het boter en bloem mengsel toe. Maak de peterselie fijn en voeg dit aan de saus toe. 
 5. Kook de eieren ongeveer 10 minuten, ze zijn dan hard gekookt. Laat ze schrikken met koud water en pel de eieren. Voor het opdienen van het gerecht kan je de eieren in partjes snijden. Volgens mij worden zij traditioneel gesnipperd en over de asperges heen gestrooid. 

 6. Na het 10 minuten stomen van de krieltjes leg je de asperges hier overheen en laat alles nog 5 minuten stomen. Zet vervolgens het vuur of stroom uit. mocht alles nog niet gaar genoeg zijn laat dan de deksel op de pan. Er zit genoeg energie in het water en de groenten om alles door/na te laten garen.
 7. Verdeel de asperges en krieltjes over de borden, voeg de eieren en ham toe en schenk de zelfgemaakte aspergesaus hier overheen.

 8. Tip! gebruik het vocht van de asperges om de saus iets dunner mee te maken. Ook kan het vocht als boullion gebruikt worden voor een heerlijke aspergesoep.  

 

Combinatietip:

De ham kan vervangen worden met een zalmmoot. 

 

Wijn:

Venec - Koria

 

Smakelijk eten en Ziveli
 
 
- Trajko - 
Laat een reactie achter
top