Zoeken
Filters
De tas is leeg :(

Tavče gravče met Stanushina - Rood

Tavče gravče met Stanushina - Rood

Mijn lievelingsgerecht uit Macedonie: "Tavče gravče” wat "schaal met bonen" betekent. Waarom ik dit zo lekker gerecht vind? Het zijn pure smaken en het vult erg goed. De bonen gaan de oven in wat er voor zorgt dat het huis ook lekker warm wordt, fijn wanneer het buiten ontstuimig weer is.

Het gerecht wordt oorspronkelijk een dag van tevoren bereid door de harde witte bonen een dag te laten wellen in een grote pan met water en een hele ui er gehalveerd in te doen. Men gebruik hiervoor de grote witte bonen. Om het makelijker te maken kan je voor de witte bonen uit een pot of blik kiezen. Mijn advies is wel om voor zo groot mogelijke bonen te gaan.  

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2160 gr Witte bonen
 • Efepasa Guven dilim "Sucuk" (Sujoek - turkse Koflookworst) 
 • 1 ui
 • 3 rode paprika's
 • Paprikapoeder
 • Oregano kruiden 
 • Groot breekbrood 
 • 1 Citoen of limoen

Bereiding:

 1. Spoel de witte bonen af in een vergiet. Doe de witte bonen in een soeppan en voeg hier water aan toe zodat de bonen onderwater komen te staan. Ongeveer 1/4 meer water dan de bonen. En breng aan de kook en blijf roeren. 

 2. Snij vervolgens de worst, paprika en ui naar de gewenste grote in stukken. Bak vervolgens de worst in een koekepan, er hoeft geen boter of oli bij, de worst is vet genoeg. Als deze krokant bruin is, voeg de ui en paprika er aan toe en bak het mee tot dat deze glazig zijn geworden. Zet het vuur uit. 
 3. Inmiddels moeten de bonen al aardig aan de kook zijn, wannner er een schuim laagje op is gekomen deze verwijderen met een lepel. De bonen blijf je door koken tot dat de helf van de bonen open zijn gekookt. Dit zorgt voor de dikte in het gerecht. 

 4. Verwam onder tussen de oven voor op 200 graden
 5. Wanneer de soep van bonen de gewenste dikte heeft voeg je de worst, paprika en ui toe en roer dit tot alles goed is verdeelt. Voeg vervolgens de paprika poeder toe tot de gewenste kleur en smaak. Als laatste voeg je de oregano toe naar eigen smaak. 

 6. Laat het geheel even door sudderen zodat de smaken lekker door elkaar geweven worden. Schep af en toe een beetje uit de pan op een bordje om te proeven tot dat de smaak naar wens is. 

 7. Vet een overnschaal, bij voorkeur van aardewerk, in met olie. En voeg vervolgens de bonen in de schaal. En doe deze +/- 15 minuten in de oven.

Zet de schaal op het midden van de tafel en laat het nog even 5 minuten afkoelen. Serveer de Tavče gravče met het brood en beprenkel de bonen op je bord met een beetje sap van de citroen of limoen. Dit is om de gasvormingen in je buik van de volgende dag tegen te gaan ;) 

 
De Stanushina rood van het wijnhuis Popova Kula gaat hier uitstekend bij. De wijn is fris en licht van kakrakter wat goed samen gaat met het frisse en pittige karkater van de Turkse worst en het machtige van de witte bonen. 

Combinatietip:

De worst kan je vervangen met vlees naar eigen smaak of maak het vegan door helemaal geen dierelijke producten te gebruiken. Gebruik dan wel wat knoflook bij de paprika en ui voor de autentieke smaak.  


Wijn:

Popova Kula - Stanushina rood

Smakelijk  eten, Ziveli
 
- Trajko - 
Laat een reactie achter
top